søndag 29. juli 2012

Sommerferie 2012

Årets sommerferie kan kategoriseres i to: Fornøyelsesparkturer og hytteturer. Vi har på ingen måte ligget på latsiden, selv om min form og tilstand muligens burde tilsi det. Likevel; så lenge jeg føler meg bra, så gidder jeg ikke å ta det rolig. Jeg er ikke skapt sånn. Dessuten er det kjedelig å bare være hjemme, brakkesyke kommer nok snart likevel.

Jeg deler opp de ulike utfluktene etter kategori og tidspunkt.

1. TusenFryd


Vi startet (som så mange andre) ferien med en lørdag. Vi hadde lovet Mia en tur for å kjøre karuseller, og det var lørdagen som passet best utifra værutsiktene de nærmeste dagene. Likevel vil jeg si at vi fikk en nesestyver, for det var duskregn store deler av dagen. Det førte til minimalt med køer på karusellene, og Mia fikk kjørt hver karusell et par-tre ganger fordi det aldri sto noen og ventet i køen. Da ble hun på en måte ferdig med hver karusell med en gang, istedetfor at vi måtte tilbake for å kjøre noe en gang til. Det er litt kjekt. Men det var altså litt vått og selv om Mia hadde full regnhabitt og dermed aldri ble våt, så ble hun klam. For det er klamt å gå med regntøy en hel dag.
TusenFryd har fått mye pepper den siste tida for dyre priser og dårlig/dyr mat. Det jeg kan si til det, er at jeg ikke er enig. Maten er ikke dårligere enn i andre sammenlignbare parker. Og med "sammenlignbare parker" så er altså ikke Liseberg eller Tivoli i København sammenlignbart. Liseberg og Tivoli har åpent godt over 300 dager i året- TusenFryd har ca 120 åpningsdager. Da sier det seg selv at driftsgrunnlaget blir ganske annerledes. De parkene det er naturlig å sammenlikne med, for eksempel Hunderfossen, Dyreparken og Sommarland i Bø, har omtrent samme priser og matutvalg. Så jeg er ikke enig i kritikken på at "Tivoli og Liseberg klarer det jo".
Det jeg derimot er litt kritisk til- det er inngangsbilletten. For ja; den er dyr. Og maten er dyr. For det er dyrt  å spise ute kontra å spise hjemme! Men dersom jeg syns det, så kan jeg ta med noe mat hjemmefra- dette gjelder jo de fleste parker.
Grunnet min tilstand, så kan ikke jeg kjøre karuseller akkurat nå. Og da er jeg lite gira på å betale 369 kr for å se min datter kjøre karuseller. Greit nok at hennes lykke betyr mye for meg, men likevel. Og så viser det seg jo at min tilstand får inngang til 200 kr, samme pris som seniorer, men det står ikke opplyst noen steder på nettsiden. I tillegg oppfordres man til å kjøpe billetter over nett på forhånd, og da bør det faktisk finnes slik info. Jeg får følelsen av at de prøver å lure meg, på en måte.
Likevel; Tusenfryd er et flott sted for oss for tiden. Jeg er jo minst like glad i fornøyelsesparker som Mia- det er noe med stemningen, gleden og atmosfæren, og det å se så mange barn som har tidenes dag. Jeg kan ikke huske at jeg følte det helt på samme måte da jeg jobbet der for over 10 år siden, men nå har jeg jo blitt eldre.

2. Østfoldbadet


Etter at vi kom hjem fra TusenFryd, så kom jeg over Groupon-billetter til Østfoldbadet. Vi kunne få inngang til ca halv pris, og jeg slo til. Så kupongene ble kjøpt og bikinien pakket på søndagen. Og vi hadde en herlig (og samtidig en litt avskrekkende) tur til et osean av en verden. Her sitter man altså i badetøyet og slafser i vei på enorme burgere og mye annet, som igjen gjør at man ikke ser særlig lekker ut i badetøyet. Menyen er fryktelig fettfull- men det er likevel TusenFryd som får pepper for menyen? Mulig jeg er drøy nå- men det er ikke lekkert på Østfoldbadets spisested ved siden av det største bassenget. Maten kan forresten inntas på bord og stoler over hele området. Jeg kunne aldri gjort noe sånt selv, jeg ville dekket meg noe til når jeg spiste. Likevel var det deilig å bade- Mia syns det var storveis. Etterhvert ble hun tøffere, og turte å hoppe fra kanten for eksempel. Vi burde helt klart dra oftere til badeland nå som hun etterhvert skal lære seg å svømme.

3. Barselbesøk


Mandagen ble brukt til barselbesøk hos venninne med nyfødt baby- det er alltid kos å treffe gjengen. I tillegg rakk vi en relativt fiaskobasert tur til Ikea, siden vi ikke klarte å få med oss riktig madrass. Og det var madrassen vi dro dit for.

4. Liseberg


Så kom den første større utflukten: Liseberg. Vi brukte tirsdagen til kjøring og onsdag og torsdag i parken, før vi kjørte hjem torsdag kveld. Vi bodde på Hotell Liseberg Heden, som vi også gjorde i fjor. Og det er vi godt fornøyde med. Hotellet ligger rett ved parken, den grønne kaninen kommer innom til frokost og man får entrebilletter i hotellprisen.
Selve parken er et unikum- den er virkelig det. De klarer å fremstå proffere enn TusenFryd, selv om det er langt flere folk der. De har bordreservering på de største spisestedene (noe som gjør at vi ender på Burger King- jeg er såååå lei av at Burger King alltid må oversteke burgerne sine på alle sine restauranter...) Likevel er parken ganske kompakt, så man føler at man kommer gjennom og fullfører parken i løpet av en dag. Vi velger likevel å ta to dager, nettopp fordi vi liker oss godt der og karusellene er så bra og varierte, at de fortjener en tur til. Mia ville garantert nikket på hodet dersom hun kunne lese det jeg skriver nå :)
Også er det koselig å kunne gå ut og spise i Göteborg- Mia er så stor nå at det er stas selv for henne. Så det var en fornøyd jente (og mor!) som satte seg i bilen hjem torsdag ettermiddag. Litt harryhandel fikk vi også med oss ved grensa.

5. Hyttetur til Venabygdsfjellet


Etter en fredag hjemme, med ompakking etter Lisebergtur, så satte vi kursen for Venabygdsfjellet på lørdagen. Vi skulle på hytta til min svigerinnes familie, altså med min bror og hans familie. Vi stoppet på
Lilleputthammer på vei opp:


Dette er en slags liten park, med noen aktiviteter og karuseller, på ingen måte noen store greier. Men det var greit med noen timer der hvor ungene fikk lekt litt. Det kom en skikkelig regnskur og jeg er såååå lei av regn nå. "Det er jo ingenting man kan gjøre med været" sies det. Nei, men det kan irritere likevel! Alt blir så mye kjipere når det regner! Etter en stund, hvor det også var solskinn, handlet vi mat før vi kjørte opp på fjellet. Nå er det ingen bønn; verken mobildekning, vannklosett eller strøm kunne oppnås. Og det er merkelig hvor fort man venner seg til slikt.
Det ble brettspill, generell leking med ungene og ikke minst; turgåing. Du verden, så mye jeg liker det! Selv om jeg nå er tung som en hval, så kan jeg fortsatt gå langt. Nå begrenser det seg noe når man har med unger på 2,5 og 4 og 5,5. Men vi fikk likevel noen relativt lange turer med flinke unger og det var kjempegodt. Regn fører fort til overdreven spising, da. Det ble myyye mat på fjellet. Og litt småkrangling. Men ikke mer enn forventet.

6. Hyttetur til KragerøEtter 4 dager på fjellet, så søkte vi til sjøen. Søsteren til sambo har hytte ved Valle (like ved Kragerø) og vi ville ta noen dager med de der nede, for å (forhåpentligvis) oppleve noe sol og sommer. Så vi forlot fjellet, kjørte hjem på rekordtid, kastet ut skittentøy (som var sortert på forhånd på fjellet), tok en dusj og heiv oss inn i bilen videre sørover. Med tidenes flotteste 4-åring i baksetet, så var det faktisk helt problemfritt å kjøre 45 mil på en dag! All ære til henne!
Hytta ligger helt nede ved vannet, med egen brygge og sandstrand. Sommeren var ikke heelt kommet frem enda, så det ble dårlig med bading selv om været var nogenlunde greit. Fetterne til Mia er flinke til å ta vare på henne. Og hun fikk smake sjokoladepålegg for første gang (dessverre) OG hun var med på fisketur fra båt for første gang.  Med stor suksess! De fikk makrell, torsk og hvitting- nok til middag for 7 personer. Veldig gøy! Det var ikke plass til meg i fiskebåten, så jeg lå på brygga med bok i sola:


Helt greit det og! Fikk godt med farge i ansiktet. Mia har fått sansen for båtlivet og koser seg mest når det går fort. Den andre dagen hadde vi båttur inn til Kragerø- norske sommerbyer er så koselige. Denne dagen klarte jeg selvfølgelig å tråkke over rett før vi skulle reise hjem- typisk. Som om jeg ikke har kroppslige problemer nok for tiden...
Men vi kjørte hjem etter 2 netter og det var ganske greit med egen seng, eget selskap og rolige timer hjemme. Vi holdt ut i en dag, en vaskedag, før vi måtte finne på mer.

7. TusenFryd # 2Vi tok en ny tur til TusenFryd- siden vi har blitt sesongkorteiere, så er kortet tjent inn etter kun få besøk. Kanskje mye bedre vær enn sist gjorde at køene var lengre, men det er greit det og. Siden jeg irriterte meg noe over matprisene ved forrige besøk, så hadde jeg med litt mat denne gangen. Og så ble badeanlegget prøvd for første gang av Mia og Stein, til stor glede. Vi så også sommershowet, som var Sirkus Agora fra hovedscenen. Veldig gøy det og. Irriterende at man fortsatt ikke kan få øye på maskoten Fryd, som de skryter av at skal gå rundt i parken. I løpet av våre kanskje 4-5 besøk de siste sesongene, så har vi aldri sett ferten av han. Denne gangen oppsøkte vi informasjon, og fikk beskjed om når han skulle være hvor. Men dukket han opp? Neida. Hele opplegget med maskoten virker litt "vi vil prøve å ha en maskot på linje med Liseberg sin grønne kanin", men så er de ikke i nærheten av å få det til. Så da kan de kanskje droppe hele greia? Slutt hvertfall med å reklamere med hvor og når han kan treffes, slik at flere barn blir skuffa slik som Mia ble.

8. Hyttetur til Fagerhøy


Dagen etter, så dro vi til fjells igjen. Denne gangen dro vi alene til hytta til svigers, en liten hytte med strøm, som ligger mellom Gålå og Skeikampen. Her er vi en helg hvert år på begynnelsen av høsten og det er helt fantastisk turterreng. I år la vi turen nå til sommeren, fordi det skulle være en sjekk av det elektriske anlegget en gang i løpet av sommeren og da passet det bra for oss å være der oppe når det skjedde. Nå på høsten får vi nok andre boller å stri med uansett.
Vi pakket minimalt. Etter 2 andre hytteturer i samme kategori denne sommeren, så utkrystalliserte det seg litt hva vi skulle ha med. Og det var jo da ganske festlig at sambo traff akkurat- han hadde ikke et eneste plagg med hjem igjen som ikke var skittent! (Vanligvis pakker vi jo for mye klær...). Men det er deilig å reise relativt lett- det er jo en stund til vi får gjort det igjen!
Hytteturen skuffet ikke, vi fikk noen lange og fine turer i varierende vær. Mia må motiveres med mye rart: Jakt etter røde T'er på stien, studering av bæsj, leting etter sauer og kuer, fjellstue i nærheten og kjeks/kakao-stopp relativt hyppig. Vi gjør det meste for å dra henne med på stadig lengre turer. Og det er klart at jeg skjønner hun blir sliten etter kilometer på kilometer med relativt korte bein. Ble sliten selv også, med tung kropp og hoven ankel etter overtråkk uka tidligere. Men vi lar oss ikke stoppe av bagateller. Så lenge det er liv, så er det håp! Og disse turene er virkelig balsam for sjelen.
Etter noen dager og netter uten vannklosett og dusj, og mye turgåing og lesing, så forlot vi hytta tidlig på onsdag. På vei hjem stoppet vi her:Så da ble onsdagen tilbrakt her, til vekslende vær (bombe? Vi opplevde både regn og strålende sol). Og det er en hyggelig park- uten tvil. Jeg føler likevel at de prøver å favne over litt vel mye. Forrige gang jeg var der, så var det en park som satset på eventyr. Nå har de badeland, noen karuseller og andre ferske saker i tillegg. Og energisenter hvor man kan lære litt osv. Det blir litt hummer og kanari for en park som ikke er så stor i areal. Mia har sine favorittkaruseller, og noen av de går igjen i absolutt alle fornøyelsesparker vi er i. Men det er kanskje eneste måten å tiltrekke seg folk på?
Jeg stusset litt over at jeg faktisk måtte stå i kø for å bruke toalettet. Det var ikke så mange å oppdrive og de var lite barnevenlige. Mia er ca 1 meter høy og 4 år. Det er ganske gjennomsnittlig. Det er da irriterende at de ikke setter såpedispenseren på toalettet lenger ned på veggen- 4-åringer er allerede vanskelige nok å motivere for å vaske hender etter dobesøk.
Jeg syns dessuten at det er drøyt å betale over 300 kr for burger til meg + sambo + brus og pommes frites på deling + pølse med pommes frites til Mia med barnebrus. Og det er den mest smakløse pommes fritesen jeg har vært borti. Heldigvis hadde jeg klart å oppdrive noen baguetter tidligere på dagen, men maten i disse parkene er dyr og dårlig. Ingen tvil om det. Og som jeg nevnte: TusenFryd er ikke verre enn andre steder.
Men altså: en koselig tur til en koselig park som var ny for Mia. Det finnes egentlig ikke så mange sånne her til lands lenger!

9. Sommarland i Bø


Vi hadde såvidt kommet innenfor døra hjemme etter å ha vært på Hunderfossen, før vi skjønte at vi måtte ut igjen dagen etter. For det var spådd knallvær på Østlandet, kanskje det beste været i løpet av hele sommeren, og vi hadde jo gratis inngang i Sommarland i Bø, siden vi er sesongkortholdere på TusenFryd. Så dette var nok den beste sjansen vi fikk til å oppleve et utendørs vannland uten å få lungebetennelse i ettertid. Jeg har ikke vært der siden jeg var barn, så jeg var spent. Mia og. Og det var gøy. Null bading på meg for tiden, men det var full rulle for de fleste andre. Parken var stappfull av folk, ikke et hjørne var ledig. Mia var ikke så tøff i starten, men kom seg litt etterhvert. Og da tok hun vannskliene som var beregnet for de minste i det som het "Vannland". Alt var bra helt til hun kræsjet med en annen, som var på vei oppover sklia. Da var det slutt på badinga, frøkna er ganske sår når ting butter litt imot!
Men Sommarland er ikke bare bading, det var også noen flotte lekestativer og noen få karuseller som vi fikk testa. Det tok litt tid før vi skjønte hvordan parken er bygget opp, og skiltingen var litt dårlig. Men jeg er godt fornøyd med at vi slapp unna burger-mania da vi måtte ha mat, vi fikk oss nemlig wienertoast og wraps istedet og følte oss mye mer energiske. Ikke ble vi heeelt ruinert heller.
Så vi er godt fornøyde med Sommarland, vi. Men det er klart at det hadde vært stusseligere med dårligere vær og man reiser ikke hit uten badetøy. Det er et badeland.

10. Bygdøy sjøbadPå den siste ordinære feriedagen, en fredag, så kom vi oss endelig på det som vi betrakter som vår lokale badestrand. Det er første gang i år faktisk, og det er ikke fordi vi ikke liker oss der. Gradestokken viste over 20 grader, men været var så-som-så. Varmt når sola sto på, men når det skyet til, så var det ikke all verden. Så bading ble det ikke, Mia syns det var kaldt og sambo bader ikke i Norge med mindre det er oppvarmet basseng. Men det er deilig å kjenne sand mellom tærne i løpet av ferien!

Så da pakker vi ned sommerferien 2012 for vårt vedkommende. Det har vært en super ferie, akkurat slik jeg liker det. Bortsett fra at det kunne vært bedre vær, da. Og varmere. I morgen venter jobb og barnehage for sambo og Mia, mens jeg allerede har begynt å "nave". Liker jo å være trendy.

fredag 27. juli 2012

Ferien er over- på tide å handle og fylle matskuffen?

Ferielektyre?


Jeg har fått sansen for Torkil Damhaug- anbefales! Dette er den tredje kriminalromanen jeg leser av dette forfatterskapet, og jeg blir like oppslukt hver gang. Nå skal det sies at jeg sluker det meste av norsk krim, men dette er en litt småukjent forfatter som jeg syns bør nevnes for blodtørste lesere.

(Og dersom du venter på noen ord om årets sommerferie, så kommer det et langt innlegg ganske straks. Jeg har nemlig blogget jevnlig gjennom hele ferien og laget et langt innlegg. Kanskje det lengste noensinne her på Heges verden).

fredag 20. juli 2012

Falling in you


Dette er låta fra Axe-reklamen som durer over skjermen for tiden, og jeg elsker den!

Ellers kan jeg si at ferien går snart over i sin siste uke, før livet tar en helt ny vending. Igjen. Det kommer et lengre innlegg om feriens ekskursjoner etterhvert, den som venter på noe godt...