søndag 27. desember 2009

En skulle kanskje vøri 4 år i romjulen, men det er ikke så verst å være mamma til en 1,5-åring heller!

Da sier vi takk for hyggelige juledager og ser frem til noen dager hvor vi skal spise litt mindre god mat, være litt mindre sosiale og prøve å finne tilbake til noe som likner hverdag, bortsett fra at vi skal ha fri fra jobb og barnehage.

Det har gått i ett med familieselskaper hver dag, både her og der, og jeg er en stolt mor her jeg sitter. For maken til vidunderlig unge har ikke verden sett noensinne! Hun har holdt ut, hatt godt humør til alt og alle, spist bra og sjarmert store og små til langt etter sin leggetid. Uten å klage.
I dag satte hun dessuten ny rekord: Vi sto opp klokka 9! Det har aldri skjedd at huset har vært stille så lenge!

Planen for i morgen: bli ferdig med forkjølelsen alle tre (I wish...), bytte en gave, handle mat og kanskje teste Mias akebrett?

Mia er nok klar for flere dager i joggedressen, med fortsatt testing av julegavene sine

fredag 25. desember 2009

Julegaver

Julaften ble som forventet, med unntak av Mia. For hun taklet dette langt bedre enn jeg trodde på forhånd! Til tross for en stygg forkjølelse, så var hun i storform, noe både fettere, besteforeldre og bikkjer fikk nyte fullt ut.
Jeg har overtatt denne stygge forkjølelsen selv, så jeg legger heller ut bilder av veslas julegaver, enn å skrive for mye. Vi er helt overveldet over alt hun fikk:

Store byggeklosser, i et slags hagesett. Merkelig nok, så er de kompatible med duploklosser, noe Duplo sikkert ikke er veldig fornøyde med...Bøker og puslespill, deriblandt Mummi og Den lille larven aldrimett

Et prinsesseslott og en paraplytrille til dukken Lise

En puttekasse som er et sneglehus, en innpakket kosebamse i sovepose og hårspenner og strikker. Rosa, selvsagt..En garasje med 2 biler, fra serien Little people hos Fisher Price


CDer. Barnas viser 2 og Torbjørn Egners beste. Et godt alternativ til Radio1, som a mor hører på..

En dukkevogn til, med lyd og Minnie Mus-bamse

Hest, hund og esel. Som alle sier "bæ-bæ" i følge Mia.2 stoler, 1 gyngestol og bord. I Mias størrelse, selv om det ikke ser sånn ut på bildet. Bordet er ikke levert enda, men kommer utpå nyåret.

En varm jakke, genser og rosa kjole

Hjemmestrikket bukse, genser og votter. Blir godt å ha i barnehagen fremover!

Ullbody og Ulvangsokker

Nydelige sommerkjoler, kjøpt i Italia

Turkis sommerkjole

torsdag 24. desember 2009

Roen senker seg mens snøen faller...

Mia was here... (og da døde nissen)

Da tar Miasmurfen seg en velfortjent hvil, etter å ha hjulpet meg med vasking av bad. Mest energi har hun egentlig brukt på å beundre juletreet, hvor kulene er de fineste. Og det er veeeldig vanskelig med "Bare se, ikke røre!"

Nå er det "Tre nøtter til Askepott" og litt matlaging. Mia har pakket sekken sin for en halvveis overnatting hos farmor og farfar, hun starter natta der og så kjører vi hjem når tiden er inne for det. Mia er ikke flink nok til å være oppe om kvelden til at vi tar sjansen på å dra uten seng.


Her er dagens nissemorder

I julegave ønsker jeg meg flere livstegn fra bloggleserne! Lurer på hvem dere er og hva dere ønsker at jeg skriver om!

onsdag 23. desember 2009

Mia ønsker god jul

Mia skal ha på seg bunad i morgen kveld, så vi måtte teste den i dag. Og den satt som et skudd! Mia likte den tydeligvis godt selv, for hun svanset så fornøyd rundt her med den, og var verdens mest umulige da den skulle av. For hun ville ha den på!

Dessverre så valgte Mia å avstå fra tilbudet om formiddags-/ettermiddagslur i dag, så hun ble veldig trøtt og sliten på slutten av kvelden. Sambo og jeg valgte dermed å vente med å pynte juletreet til etter at hun la seg.

I morgen skal vi ha gjester på julebrunsj og så skal vi til svigers på kvelden. Er spent på hva snuppa syns om dette med julefeiring!

Da gjenstår det bare å ønske god jul til alle blogglesere!

søndag 20. desember 2009

4. søndag i advent

Skilt fra handleturen i dag


Fornøyd med dagen i dag, altså! Mia har blitt ordentlig flink til å sove om morgenen, hun har sovet til hvertfall 7 flere dager, og på fredag toppet det seg helt med at hun måtte vekkes når klokka hadde passet halv åtte med god margin.
Det som ikke var så hyggelig på fredag, det var at vi plutselig ikke hadde vann da jeg sto opp som førstemann. Mest sannsynlig så var det kulda som hadde grepet inn, det ble hvertfall bra når sambo tok hårføneren og fønet vannrørene nede i kjelleren noen minutter! Og etter at jeg fikk kaffe og en dusj, så ble dagen bare bedre og bedre. Julefrokost på jobben, den siste julegaven ble innkjøpt og kveldsjobb med god egeninnsats.
Vi hadde forhåpninger om lang morgen på lørdag, og Mia skuffet ikke. Jeg måtte likevel opp for årets siste lørdagsvakt, men valgte å ta det rolig og kom dermed nesten for sent. Sånn går det når den personifiserte vekkeklokka Mia ikke hjelper til :)
I dag, når hele familien kunne sove så lenge vi ville, så våknet Mia halv sju. Men da var foreldrene blitt så godt vant at hun møtte null gehør for ønsket om å stå opp. Så hun fant seg i at hun måtte bli i senga en god stund til. Lurer på om sambo ble lei av å høre på skravlinga hennes rundt halv ni, jeg er ikke sikker. For jeg sto ikke opp før det var håndball på tv halv ti. Og til frokost så fikk vi jo da se håndballjentene ta bronsemedalje! Glimrende!

Så fikk jeg faktisk tatt julevasken her inne mens Mia sov. Det er jeg veldig fornøyd med, for det er noe jeg sjelden finner motivasjon til. Jeg rakk en tur til sentrum også, en siste gave ble innkjøpt, Mia fikk ny lue og jeg rakk å se og høre ørlitt av en kollega som spilte på Byporten.
Jeg skulle dessuten shoppe klær til meg selv, men den motivasjonen var borte sånn i julerushet. Jeg burde vel egentlig vært mer ivrig på akkurat det, for valget er jo nå å gå naken i familieselskaper eller å gå med for store klær som ser ut som telt. Vi får se hva det blir :)

Dagene er så inmari greie når Mia er så grei som i dag. Hun har jo bare tuslet fornøyd rundt (ikke så rart egentlig, litt pepperkake her og litt rundstykke der) og lekt med oss og for seg selv.

Nå brenner det siste adventslyset ned til bunnen, og vi har gløgg i koppene våre og Nissene på låven er på skjermen. Nå er det virkelig snart jul.

Mia viser trappegang i stor stil

lørdag 19. desember 2009

Bloggpause og ordforråd

Vil bare be mine trofaste lesere om unnskyldning for manglende blogging. Det mangler litt på inspirasjon, tid og energi, og jeg hater å legge ut halvdårlige innlegg. Så da bare venter jeg med å blogge til det kommer noe fornuftig. Og det kommer nok snart.
EDIT: Plutselig kom det et avsnitt til i dette innlegget:

Mia begynner forresten å få et slags ordforråd nå! Hun sier klare og tydelige ord som: Mamma, pappa, der!, hei!, hadet, se!, nei og kake (noen som er glad i akkurat dette kanskje?). Disse ordene har hun sagt en stund.
I tillegg har hun lagd seg nye ord, som "a tomm" (betyr "den er tom"), "atte" (betyr "natta") og "næææææææææ" (betyr "søren klype, dette er ikke aktuelt").
Den siste brukes endel for tiden, dessverre...
I tillegg imponerte hun mammaen sin her om dagen, da vi leste en dyrebok. Vi kom til sauen og Mia utbrøt "bæ-bæ" med stor overbevisning. Fantastisk, Mia! Og mammaen var så glad, så glad. Så bladde vi over til neste side, og der var grisen. "Bæ-bæ" sier Mia og forventer samme reaksjon fra mammaen. Men nei. For grisen sier ikke "bæ-bæ".

Og til alle dere som ønsker å lage barnebøker med dyr, vær så snill å ta denne oppfordringen:
Ha samme dyr/ulike bilder av samme dyr på høyre og venstre side! På den måten unngår man at ungen blir forvirret når mammaen etterlikner dyrelyden på venstre side, mens poden titter på bildet til høyre. Det blir feilinformasjon og tunge misforståelser. Man kan heller bla sammen videre for å komme til neste dyr og dyrelåt!

søndag 13. desember 2009

Tempohelg

Det går fort i svingene for tida. Det er mye som skjer den siste stunden før jula setter skikkelig inn, og det er hyggelig.
På fredag debuterte Mia i Luciatog i barnehagen. Frem til siste øyeblikk, så trodde man at Mia hadde lyst til å gå i prosesjonen selv, men motet sviktet. Så Mia kom på armen med stort smil. Barna hadde vært spente hele dagen, noen hadde ikke klart å sove, og det var lussekatter og stort oppmøte av foreldre, besteforeldre og søsken. En av musikergutta som jobber i barnehagen hadde øvd inn Luciasangen på gitar og de hadde øvd på sangen hele uka. Litt sceneskrekk viste seg forøvrig hos hele gjengen, så de ansatte og tilskuere dro det hele i land sangmessig.

Mia var i storform under selve festen etter prosesjonen. To lussekatter gikk rett ned. Dessverre er jeg ikke så flink til å ta bilder, men Mia var altså kledd i en hvit (og relativt) kort kjole. Og sjarmerte alle med godt humør og vaklende gange. Både Anton og Mia har nylig lært å gå i barnehagen, og alle klapper og hoier fælt hver gang de setter sjøbein. Og da blir man jo så stolt at man går litt ekstra.

Jeg dro rett fra denne festen til en annen type fest, nemlig årets julebord på jobben. Ordentlig artig julebord i år, selv om det ikke var veldig annerledes enn tidligere. Jeg hadde ordnet meg med barnevakt lørdag morgen, slik at jeg skulle få sove. For det trengte jeg, og barnevaktene var ikke snauere enn at de kom på døra for å hente Mia, rett etter at sambo dro på jobb. Herrlig!
Litt utpå dagen, så hentet jeg Mia hos barnevaktene og dro til svigers. Der skulle nemlig årets julebakst foregå. Da vi kom, så hadde Mias fettere allerede kjørt en runde pepperkaker, og var midt i en pause, så Mia og jeg kom inn til runde 2. Og det er ikke lett å bake med en 1,5 åring, det kan jeg skrive under på! Når jeg hadde klart å kjevle ut deig (mens jeg holdt deigen unna Mias munn), og begynte å presse ut figurer, så viste verdens lengste armer seg, og hun ødela de fleste figurene. Så da var det bare å begynne igjen og igjen.

Når en pepperkakebaker, spiser alle pepperkaker (som ikke er stekt..)

Peppernøtter var ikke noe lettere. Mia skjønte fort poenget med å trykke ned kulene med gaffel, men med en gang gaffelen hadde gjort jobben, så skulle kula spises. Og Mia ser kanskje klumpete ut, men hun er meget rask på labben når det er noe hun har lyst på. Så vårt bidrag til baksten var ikke stort, og vi fikk med oss mye mer hjem enn vi lagde selv. I tillegg til at Mia har hatt vondt i magen i dag :) Vi avrundet bakedagen med pizza, og en Mia i strålende humør.

I dag har vi hatt siste dag på svømminga. Mia har blitt mer og mer sinna de siste gangene, og i dag ville hun nesten ikke under vann i det hele tatt. En stor del av kurset går jo ut på å dykke for ungene, så det passer litt dårlig. Problemet er ikke frykt eller noe sånt, det er bare trassige Mia som vil vise frem viljen sin. Og det viser hun på ganske mange andre fronter nå. Da vi kjøpte juletre isted, så skulle hun absolutt gå selv. Og hun er ikke akkurat stø som et fjell når hun går ute, så hun tryner i ett kjør. Fikk et nydelig lite kutt over leppa utenfor skolen som vi går på svømming på også. I tillegg raste hun ned en kjøkkenbordlem hos svigers i går, så hun har et nydelig blåmerke i panna. Ser rimelig herja ut i ansiktet nå, med andre ord.


Mia (i ny kjole nedenfor) velger å ta langhelg, ettersom det er planleggingsdag i barnehagen i morgen. Hun skal være hos mormor hele dagen.
torsdag 10. desember 2009

Debutant

I dag debuterte jeg som barnehagetante. Det er mye sykdom hos personalet i barnehagen for tiden, så jeg ble spurt om å steppe inn en halvtime før stengetid. Og det er ikke noe problem, for jeg henter Mia klokka 16 uansett. Så da var det bare å slå seg ned istedet for å dra med en gang. Da jeg satte mine bein innenfor barnehagen, så kom Mia i full fart. Det gjør hun hver dag, det er kjempestas å bli hentet! Ikke fordi hun har det så fælt, men fordi hun er sliten og trenger litt ro etter en lang dag. Og Mia skulle opp på armen for å hilse på mammaen og det var riktig så stas. Men så satte mammaen seg bare ned på gulvet med Mia på armen. Og så kom de andre barna og skulle snakke med mammaen. Og det er jo bare IKKE greit! For Mia vil ha mammaen sin for seg selv.

En liten stund der, så prøvde vi med en lesestund da det var 3 barn igjen. Og Mia ville stå for å hjelpe med å bla i boka. Da så Sofie sitt snitt til å sette seg på fanget mitt. Det ble ganske fort oppdaget av lilleknegg, som lagde et rabalder uten sidestykke. Sofie skjønte tegninga, og reiste seg kjapt før ett stykk rasende Mia kastet seg i fanget mitt, med livet som innsats.

Dessverre så gikk denne halvtimen uten at Mia kunne slippe meg. Så jeg lurer litt på om jeg faktisk var noe hjelp. For det eneste jeg gjorde denne halvtimen jeg var barnehagetante, det var å gå med min egen datter på armen.

tirsdag 8. desember 2009

Besøk

I kveld har vi vært på besøk hos Mias oldemor. Der var det mange rare rom, bilder og pepperkaker, og alt dette er jo etter Mias smak. Mia vet å si ifra når hun setter pris på ting, så stakkars gamle oldemor med høreapparat fikk nok ikke med seg så mye av den voksne samtalen. For Mia skravla i ett kjør.
Vi fikk lesset av litt julegaver og julekort der.

video

Her en video hvor vi trener på skåling. Ikke særlig vellykket, men nå har vi trent endel etter at denne videoen ble tatt, så nå er Mias skåleteknikk klar for fest!

mandag 7. desember 2009

Lise, håndleddsvarmere og Yezz


Hils på Lise. Jeg fikk Lise i julegave av min mormor da jeg var 9 mnd gammel. Nå har hun ligget hos mine foreldre en god stund, før Mia arvet henne i helgen. Hun sliter litt med sitt høyre øyelokk, som ikke vil holde seg åpent (kanskje det er sant at man blir trøtt på sine eldre dager?), samt litt utdatert hårsveis, men ellers funker hun som bare det. Mia syns det er stas å dytte smokken inn i munnen hennes, men utover det så er hun ikke så interessert foreløpig.

Det å gi Mia Lisedukka er et ledd i prosessen som jeg kaller "prøve å få Mia til å like litt jenteleker også". For hun er fortsatt farlig opptatt av biler, hive alt lengst mulig, råkjøring med trilla og trafikkpuslespillet.


Her er det mest geniale som har kommet inn i dette huset den siste tida: Håndleddsvarmere i type saueull. Ved første øyekast, så får jeg litt flashbacks til svettebåndene fra en tid tilbake. Men det er fort glemt når jeg får på disse. De er bare så utrolig myke og gode og varme! Mamma kjøpte de til Mia på julemarkedet i helgen fordi hun var så kald på hendene, men de falt ikke særlig i smak hos snuppa. Da vi kom hjem, så prøvde jeg de istedet. Og jeg falt pladask! Mia fulgte ivrig med da jeg prøvde de, og rett etterpå, så kom hun tuslende med de på. Ikke vanskelig å påvirke, nei! Men det varte bare noen få strakser, før de skulle av igjen.

Sambo vant på Yezz-lodd i dag igjen! Og i dag var det skikkelig storgevinst; hele 100 kr!


Jeg får neppe jobb som fotograf med det første, til det er jeg altfor lite perfeksjonist. Men på treet til høyre, så skrapte vi altså frem 100 kr 3 ganger.

søndag 6. desember 2009

Helgen

Tenkte å fortelle litt om denne i helgen med bilder:


En tullebukk som er glad i hermetikkskuffen. Hun er faktisk så glad i den at hun valgte å sette seg oppi.

Hjelper mamma med å pakke inn julegaver. Det morsomme var å rulle ut papiret, for så å sette seg oppå- akkurat som om hun ville bli pakket inn selv.

Spiser risengrynsgrøt etter julegavehandling. Noen begynner å bli flink til å bruke skjea selv!

På Julemarked på Bygdøy med mormor og morfar. Der var vi ikke alene, og dette svære pepperkakehjertet var høydepunktet for Mias del i regnet.


Vi snek oss til litt varme inne på Folkemuseet, mens St Hallvardskoret sang utenfor.

Mia har gått masse uten støtte denne helgen. Hun er blitt en riktig så flink vandrer! Det ble forresten tatt bilder på svømminga i dag. Mia tok et par under vann alene, og så tok vi familiebilde med alle tre. Det blir sikkert en høydare med meg i bikini, svømmehette og øyne som er på vei til å poppe (siden jeg hadde fått beskjed om å passe på å holde de åpne). Neppe et pent syn.

fredag 4. desember 2009

Trassig tullebukk

Dagen startet brått 05.08. Da kom det uhyggelige skrik fra Mias rom. Og jeg prøvde i det lengste å ignorere det, før jeg skjønte at intensiteten var såpass at jeg burde ta en titt. Den kommende sirkusartisten hadde klart å få skulderen og resten av armen ut av pysjen sin, slik at armen satt fast. Kløna. Etter å ha fått hjelp med å få armen på plass, så brukte snuppa litt tid på å roe seg. Så da klokka ringte 06.15, så hadde jeg bare akkurat sovnet igjen. Argh. Derfor tillot jeg meg å komme ørlitt senere på jobb, men likevel var jeg først på plass av alle:)
Etter at dagen gikk, med litt trøtthetssyndromer, så var det henting i barnehagen. Til strålende kritikker igjen! Mia har høstet bare godord hele uka, har strålt som en sol. Så da vi kom hjem, så gikk rullgardina ned. Noen var veldig slitne og veldig vanskelige hele kvelden. Og hvis noen lurte, så er det ikke så lett for 1,5 åringer å skjønne konseptet julekalender. For hvorfor kan man ikke åpne mange luker på en gang? Nei, sier mammaen. Og Mia kaster seg ned på gulvet i tåredryppende sinne. Hvordan kan mammaen være så fæl? Og ikke gidder hun å trille Mia rundt i trilla si i full fart rundt hele leiligheten heller? Mer skal det ikke til for å få det ganske utrivelig i heimen. Det er rett og slett bare å nekte henne å bestemme et par ting.

Det skal forresten nevnes at Mia fikk hjelpe pappaen sin med skrapeloddet han fikk i kalenderen sin i dag. Og da var alt det vonde glemt en LITEN stund. Han vant forøvrig en pengesum tilsvarende nytt lodd. Hvilket han også gjorde i går, så han har bra uttelling på disse loddene jeg har kjøpt!

I morgen blir det mer juleforberedelser, vi må for eksempel bytte noe vi skulle gi bort og pakke inn endel pakker. Jeg har på en måte lyst til å få hjelp av Mia til innpakking, men frykter at det går på tverke ved at hun enten tygger på gavene, ødelegger papiret eller blir sinna fordi hun ikke får lov til de to allerede nevnte. Og så begynner håndballVM i morgen!

tirsdag 1. desember 2009

Julekalendere

Mia fikk prøve konseptet "åpne julekalenderens første luke" i dag. Kalenderen hennes er denne bilen, hvor lasteplanet består av 24 luker. Og det var kjempestas! Oppi luke nr 1, så var det en duplokloss, som i seg selv ikke var så spennende, men det var veldig gøy å ta luka ut og så dytte den inn igjen. Hun hvinte av fryd hvertfall!
Gleden ble ikke mindre da vi fant frem sjokoladekalenderen fra Mias oldemor. Det er en sånn helt enkel sak med en sjokoladebit hver dag. Vi har enda ikke helt bestemt oss for om hun skal få sjokolade hver dag, det er jo noe jeg er litt imot. Men hun fikk i dag hvertfall. Og koste seg skikkelig med det.


Sjokolade på fanget til mamma. Bedre blir det ikke.

Her er forresten et bilde av kalenderen til sambo. Han fikk et griseflax-lodd i dag, som resulterte i ingenting.